Ajattelin kokeilun ilosta tehdä jonkin kivan kakkusen. "Kiva kakkunen" ei tosin taida olla ensimmäinen mielikuva, kun kakku esitää ihmisen kaiverrettua pääkalloa. Muistan nähneeni kuvan kaiverretuista kalloista jossakin historia-artikkelissa, mistä idea sitten lähti. Joissakin kulttuureissa oli aikoinaan tapana kaivertaa yhteisön kuolleiden jäsenten kalloihin pyhiä symboleja kuolleen suojaksi ja turvaksi kuolemanjälkeisessä elämässä.

 

Oma kalloni sai vaikutteita kelttien kulttuurista.

Päällinen on valkoisen sokerimassan ja mantelimassan sekoitus. Mantelimassaa sekoitin mukaan, jotta väri ja pinta olisivat vanhan huokoisen luun oloista. Mantelimassan pieni rakeisuus ja epätasaisuus tekivätkin pinnasta hyvin luunkaltaisen. Värisävyynkin olen tyytyväinen, hieman ruskehtava vanha kallo :) Rakastan kelttisolmuja, erityisesti irlantilaisia kelttisolmuja, joten niitä oli miellyttävä maalailla ruskealla pastavärillä. Haastetta loi se, että maalausten tuli näyttää kaiverruksilta.

 

 Ensimmäistä kertaa koetin tehdä sekä munattoman ja gluteenittoman kakun. Kakku onnistuikin hyvin, vaikka jouduinkin käyttämään maissitärkkelystä maissijauhojen sijaan. Täytynee pitää simmut auki kun seuraavan kerran isommassa marketissa pyörähdän ostoksilla, josko sieltä maissijauhoa löytyisi.

Munaton ja gluteeniton kakkupohja

(Vastaa n. 5 munan kakkupohjaa)

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

2 dl soseutettua banaania

2 dl perunajauhoa

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

1,5 dl maissijauhoa

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1,5 dl kuumaa vettä

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää soseutettu banaani. Yhdistä kuivat aineet ja lisää massaan vuorotellen kuuman veden kanssa koko ajan vatkaten. Kaada massa jauhotettuun vuokaan, paista 175 asteessa 45-60 minuuttia.

 

Kallon leveä hymy :)